A fa nedvességtartalma és fűtőértéke                            Minél nedvesebb a fa, annál kisebb a fűtőértéke. A fában található nedvességnek az elégés alatt elkell   párolognia.   Mivel a víz elpárologtatásához jelentős mennyiségű energia szükséges, ezért minél nagyobb a tűzifa   víztartalma, annál több energia vész kárba a fűtés folyamán.  Nedves fát eltüzelni nem csak gazdaságtalan, hanem környezetkárosító is. A nagy nedvességtartalom   miatt az égési hőmérséklet kisebb, növekszik a korom és káros anyag kibocsátás, megnő a kémény eltömődésének a veszélye.  A fa szárítása Csak száraz, legfeljebb 20% nedvességtartalmú fával szabad fűteni. A fának időre van szüksége a száradáshoz, mely minimum 2 év.   A diagram szabadban tárolt, frissen vágott fa nedvességtartalmának időbeni alakulását mutatja.  Jól megfigyelhető, hogy a csapadékosabb   hónapokban a fa újra nedvességet vesz magába.  . Égéskor elsősorban víz H2O (elgőzölögve) és széndioxid CO2 kell, hogy keletkezzen. A tapasztalatok szerint a fa égése során bizonyos   körülmények között más anyagok is felszabadulnak, melyet füst és kellemetlen szagok formájában érzékelünk. Ennek oka a fából   kiszabaduló gázok nem megfelelő elégése, mely létrejöhet:     alacsony égéshőmérséklet, nedves fa,     a teljes égéshez szükséges levegő hiánya,     nem megfelelő műszaki állapotú, vagy nem megfelelően működtetett tüzelő készülék miatt.